De voordelen van Maca

Supplement van de week #42: Maca

Herkomst van Maca:

Maca is een knolplant uit de kruisbloemfamilie die oorspronkelijk alleen groeide in het Andesgebergte in Peru. De maca knollen lijken wat op radijs qua uiterlijk, maar bevatten een veelfout aan mineralen vitamines en aminozuren. Belangrijker nog is dat Maca krachtige adaptogene eigenschappen bezit.

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn stoffen die, naar behoefte van het lichaam, voor verschillende functies kunnen worden ingezet. Ze werken met name op de hormoonbalans. Wanneer je gestresst bent wordt er onder andere adrenaline en cortisol aangemaakt. Adaptogenen zorgen ervoor dat je hier minder last van hebt en dat stress geen schade toedient aan je lichaam. Je blijft dus veel kalmer in stressvolle situaties. Wanneer je juist te weinig energie hebt, zorgen de adaptogenen ervoor dat je een boost krijgt. Kortgezegd helpen adaptogenen voor natuurlijke balans in je hormoonspiegels en verhoogd hierdoor  je weerstand en algehele gezondheid.

De vele voordelen van Maca.

Maca werkt voornamelijk op neuro endocrine systeem. Dit systeem reguleert de hormoonafgifte. Het heeft vooral gunstige effecten op het stress-systeem (bijnieren), op de geslachtsklieren, op de alvleesklier en op de schildklier. Maca heeft zeer gunstige effecten voor zowel mannen als vrouwen. Naast dat het heel goed is om preventief te gebruiken, wordt Maca ook met succes ingezet bij:

– (chronische) Stress
– Uitputting, herstel na ziekte
– Chronische vermoeidheid
– Premenstrueel syndroom
– Menstruatiepijn
– Overgangsklachten
– Laag libido (man, vrouw)
– Impotentie
– Acne
– Verminderde vruchtbaarheid (man, vrouw)
– (vroegtijdige) Veroudering
– Intensieve sport

Algemene gezondheid
Maca bevordert je algemene gezondheid op verschillende manieren. Het levert ijzer en helpt bij het herstellen van rode bloedcellen, wat weer bevorderlijk is bij bloedarmoede en hart- en vaatziekten. Maca zorgt voor een goede caliumopname (gunstig voor botten en tanden en zorgt voor sneller herstel van letsel en schade. Het kan ook helpen je spiermassa sneller te laten groeien bij fitness en andere sporten.

Energie
Als je met maca begint kan je energieniveau snel toenemen. Ook kan het je conditie kan verbeteren. Sommige athleten nemen maca om betere prestaties te leveren.

Seksuele functie (mannen en vrouwen)
Maca wordt veel gebruikt om de seksuele functie van zowel mannen als vrouwen te bevorderen. Het werkt als een boost voor het libido en het vergroot het uithoudingsvermogen. Ook zorgt het voor hormoonbalans en verbeterde vruchtbaarheid.

Vitamines
Maca is rijk aan B-vitamines en eiwit. Het bevordert verder je gezondheid doordat er vitamine B1, B2, D en E in zit. Het bevat veel calcium, zink, ijzer, magnesium, fosfor en aminozuren.

Menstruele problemen:
Maca brengt verlichting bij menstruele problemen en tijdens de menopauze. Het verlicht krampen, lichamelijke pijn, opvliegers, angst, stemmingswisselingen en depressie.

Huid
Veel mensen nemen maca voor huidproblemen, omdat het soms helpt tegen acne en huidonzuiverheden. Nog een voordeel voor je huid is dat het de gevoeligheid vermindert. Maca kan er bij erg heet of koud weer voor zorgen dat je huid beter tegen extreme temperaturen kan.

Humeur
Als je veel last hebt van angst, stress, depressie of stemmingswisselingen, kan maca helpen de symptomen te verlichten.

Verschillende soorten Maca.

Alhoewel gele Maca het meeste voorkomt bestaan er ook andere kleuren en soorten, waaronder rode en zwarte maca. Gele Maca is een all-rounder em zowel zeer geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Zwarte Maca heeft voornamelijk positieve invloed op het libido en de vruchtbaarheid bij mannen en rode Maca heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als gele Maca. Echte Maca komt uit Peru en wordt op biologische en natuurvriendelijke wijze gekweekt. 

Hoeveelheid, gebruik en veiligheid

Ik gebruik zelf Maca-poeder en mix dat met wat water, maar het is ook verkrijgbaar in capsules. Je kunt het ook door smoothies of shakes doen. Maca is veilig om in grote hoeveelheden te gebruiken. Bij dagelijks gebruik is het goed om na 3 maanden een maand pauze in te lassen. Wanneer je zwanger bent wordt afgeraden om Maca te gebruiken. Ook bij hormoon gerelateerde vormen van kanker, zoals teelbal, ijerstok, prostaat, baarmoeder of borstkanker. Ook bij gebruik van medicijnen die hormoon onderdrukkend werken wordt het afgeraden om Maca te gebruiken. 

Bij Vleugels zetten we verschillende complementaire en alternatieve geneeswijzen in om optimale geestelijke en lichamelijke gezondheid te kunnen bereiken. Wil je meer weten?

Neem contact op via:

Info@vleugelsdenhaag.nl

Of neem een verder kijkje bij
www.vleugelsdenhaag.nl/homeopathie-den-haag