Supplement van de week #44: L-theanine

Ook deze week weer wil ik het hebben over een supplement dat zeer effectief is in het tegengaan van stress en spanning en dat werkt als beschermer van de hersenen en de lever, namelijk: L-Theanine. L-theanine is een aminozuur dat qua structuur op glutamine lijkt. Het komt voor in thee en zorgt ervoor dat thee als..thee smaakt. L-theanine in pure vorm (gewonnen uit groene thee) als supplement heeft een aantal bijzondere en hele fijne effecten.

Ontspanning:

L-theanine wordt heel snel in het bloed opgenomen en heeft meestal al binnen 30 minuten na inname een kalmerend en rustgevend effect zonder je slaperig of suf te maken. Je voelt je helder en alert, maar wel heel kalm en rustig. Perfect om je te kalmeren in stressvolle werksituaties waar je wel alert moet zijn. Ook als je slecht in slaap komt, angstig bent of veel innerlijke onrust ervaart is L-theanine een fijn middel om bij de hand te hebben.

Concentratie:

Bij een dosering vanaf 50mg wordt al een toename in alfagolven in de hersenen waargenomen. Alfagolven nemen toe wanneer de aandacht meer naar binnen wordt gekeerd, zoals bijvoorbeeld bij diepe meditatie. Dit zorgt voor betere mentale prestaties en concentratie. Zeker wanneer L-theanine wordt gecombineerd met cafeïne zorgt dit voor een scherpe geest zonder het opgejaagde gevoel dat het gebruik van cafeïne met zich mee kan brengen. L-theanine reguleert namelijk het stimulerende effect van cafeïne en zorgt ervoor dat de bloeddruk minder stijgt. Heb je dus per ongeluk teveel koffie gedronken? Neem dan wat L-theanine en waarschijnlijk voel je je binnen 30 minuten weer rustig.

Bescherming van lever en hersenen:

In tegenstelling tot veel andere kalmerende middelen is L-theanine absoluut niet schadelijk. Sterker nog het heeft een aantal beschermende eigenschappen. L-theanine beschermd namelijk de lever tegen de schadelijke effecten van onder andere alcohol en toxines. Ook kan het de maag beschermen bij gebruik van middelen als ibuprofen. Daarnaast is aangetoond dat het de hersenen kan beschermen tegen schadelijke zware metalen zoals aluminium.

Andere bijzonder effecten van L-theanine:

Uit verschillende studies is gebleken dat L-theanine het stoppen met roken vergemakkelijkt en de ontwenningsverschijnselen kan verzachten. In een hogere dosis kan het ook zorgen voor lucide dromen. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden. Na een aantal nachten slecht te hebben geslapen besloot ik wat meer L-theanine te nemen. Een capsule bevat meestal rond de 100mg. Ik heb die avond ongeveer 800mg L-theanine genomen waarna ik als een blok in slaap viel. Ik had erg levendige en realistische dromen. Ik merkte dat ik erg helder was in mijn droom en als normaal kon denken. Ik besefte daardoor snel dat ik droomde en dat zorgde ervoor dat ik “ontwaakte in mijn droom” en volledige controle had over mijn acties en bewegingen in de droomwereld waar ik me toen in bevond.

Veiligheid:

L-theanine is zeer veilig om te nemen en heeft geen bijwerkingen of nadelige neven effecten. Alleen bij borstvoeding en zwangerschap wordt het afgeraden. In dierstudies zijn er zelfs bij extreem hoge doseringen (4000mg/kg/dag) geen nadelige effecten waargenomen.

Kijk ook eens bij:

www.vleugelsdenhaag.nl/homeopathie-den-haag